Αρχαία Μεσσήνη

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Είναι κτισμένη στην υπώρεια του βουνού της Ιθώμης το 369 π.Χ από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα στη θέση της προϊστορικής Ιθώμης με την βοήθεια του Επιτέλη από το Άργος.

Οικοδομήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων Μεσσήνιων και Αρκάδων και τη δημιουργία πόλης ισχυρής, ως αντίρροπης δύναμης στην ηγεμονία της Σπάρτης.Δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων, το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ´ εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό αυτό περιβάλλον συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας, με τον δεσπόζοντα γυμνό ασβεστολιθικό όγκο της Ιθώμης, όπου η ακρόπολη, και την χαμηλή εύφορη κοιλάδα γύρω από την αρχαία πόλη. Φτάνει κανεις εκει οδικώς απο Αθήνα ακολουθώντας την οδική αρτηρία Κορίνθου - Τριπόλεως - Μεγαλοπόλεως - Καλαμάτας ή την οδική αρτηρία Κορίνθου - Πάτρα - Πύργος - Κυπαρισσία - Μελιγαλάς. Από την Ολυμπία απαιτεί διαδρομή με αυτοκίνητο μιας περίπου ώρας. Την πόλη προστάτευε κυκλικά τείχος κτισμένο ισοδομικά από μεγάλους τιτανόλιθους πάχους 2-2,5 μ. και ύψους 4,5μ. Η περίμετρος του εκτεινόταν σε 9.024 μ. και κατέβαινε από τις δυο πλευρές του βουνού Ιθώμη χώρου λατρείας του Ιθωμάτα Δία. Το τείχος θεωρείται από τεχνική άποψη ως ένα από τα τελειότερα δείγματα αρχιτεκτονικής και οχυρωματικής του 4ου π.Χ αιώνα με δυο πύλες, την ανατολική, τη 'Λακωνική' και τη βορειοδυτική, την 'Αρκαδική'. Η Αρκαδική Πύλη είναι δίπυλη και εσωτερικά περιλαμβάνει μεγάλη αυλή κυκλικού σχήματος, ενώ το τείχος έφερε επάλξεις και υπερκείμενους κατά διαστήματα πύργους καθώς και πολεμίστρες σε δυο πατώματα. Το κέντρο της πόλης βρισκόταν στη θέση του σημερινού χωριού Μαυρομάτι, ενώ στην Αγορά υπήρχε, σύμφωνα με όσα ήσαν γνωστά μέχρι το 1986 και όσα έρχονται έκτοτε στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγει στο χώρο της αρχαίας Μεσσήνης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πέτρος Θέμελης, η Αρσινόη ή Καλλιρρόη Κρήνη. Στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε το Ασκληπιείο, ιερά του Ποσειδώνα, της Αφροδίτης και της Δήμητρας, αγάλματα της Μητέρας των Θεών (έργο του Μεσσήνιου Δαμοφώντος ), της Λαφίας Αρτέμιδας, της Ειλείθυιας και των Διόσκουρων, ηρώο του Αριστομένη, Γυμναστήριο ('Γυμνάσιον') και το Σεβάστειον ή Καισάρειον, κτίριο αφιερωμένο από το 14 μ.Χ. στην λατρεία Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Κοντά στην Αγορά έχουν βρεθεί λείψανα του Συνεδρίου, Αλεξανδρινής εποχής, του Ιεροθυσίου, ενώ υπήρχαν ανδριάντες όλων των θεοτήτων της Αρχαίας Ελλάδας και του ιδρυτού της πόλης στρατηγού Επαμεινώνδα, καθώς επίσης και ερείπια του Θεάτρου, του Βουλευτήριου και του Σταδίου. Ήταν πρωτεύουσα της ομοσπονδίας των μεσσηνιακών πόλεων (338-191 π.Χ.) και γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Αχαϊκής και Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Διαβάστηκε 1480 φορές Τελευταία τροποποίηση στις 21 Μαϊ 2015
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περιστεριά Κυπαρισσία »

Μήνυμα Προέδρου

Η Μεσσηνία είναι προορισμός και για τις 4 εποχές του χρόνου. Mε δεδομένη την ανάγκη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των φορέων του νομού μας, προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή του τόπου μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.Angelopoulos Konstantinos