Κυπαρισσία

TΗ Κυπαρισσία ειναι Πρωτεύουσα της επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Είναι μιά παραθαλάσσια πόλη στο νοτιοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου. Αποτελεί τουριστικό, γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Ψυχρού, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω, είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη, η οποία είναι ένας διατηρητέος οικισμός και στη Νέα (ή Κάτω) Πόλη, πιό πρόσφατα χτισμένη που φθάνει μέχρι την ακτή με άρτια ρυμοτομία. Η Άνω Πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός μικρού λόφου 150 μέτρων, στην κορυφή του οποίου σώζονται τα ερείπια του Ενετικού κάστρου. Το καστρο χτίστηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους και που λόγω της θέσης του ηταν πάρα πολλές οι ανα τους αιώνες παρεμβάσεις, κυρίως δε, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Πρώτες αναφορές για την πόλη εχουμε στο Ομηρο (Ιλιάδα, ραψωδία β , στιχ 593), που δείχνει τους Κυπαρίσσιους να συμβάλλουν με πλοία για τον Τρωικό πόλεμο. Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομαζόταν Αρκαδιά, από τους πολλούς Αρκάδες που κατέφυγαν διωκόμενοι από τους Σλάβους. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας , απετέλεσε για την ευρύτερη περιοχή το προπύργιο των αγώνων των κατοίκων απέναντι στους κατακτητές. Η περιοχή της Κυπαρισσίας είναι πλούσια σε πράσινο και διαθέτει απέραντες αμμώδεις παραλίες. Διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης και αναπτύσσεται συνεχώς.

Διαβάστηκε 1353 φορές Τελευταία τροποποίηση στις 21 Μαϊ 2015
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αρχαία Μεσσήνη Ναος του Επικούρειου Απόλλωνα »

Μήνυμα Προέδρου

Η Μεσσηνία είναι προορισμός και για τις 4 εποχές του χρόνου. Mε δεδομένη την ανάγκη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των φορέων του νομού μας, προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή του τόπου μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.Angelopoulos Konstantinos